Wprowadzający pojazdy, który nie zapewnił sieci zbierania, sam oblicza opłatę i wpłaca ją do NFOŚiGW do 31 marca następnego roku. Wynika to z art. 14 ust. 1 i art. 16 ust. 2 ustawy z dnia 20 stycznia 2005 r. o recyklingu pojazdów wycofanych z eksploatacji (tekst jednolity: Dz.U. 2020 poz. 2056). Brak sieci przez okres nie dłuższy niż 21 dni w roku kalendarzowym zwalnia z opłaty (art. 14 ust. 2).
Kto musi zapłacić opłatę za brak sieci?
Opłatę za brak sieci ponosi wprowadzający pojazd, który nie zapewnił sieci w roku kalendarzowym. Według art. 14 ust. 1 ustawy z dnia 20 stycznia 2005 r. o recyklingu pojazdów wycofanych z eksploatacji, musi ją obliczyć i uiścić bez wezwania, więc nie czeka na decyzję ani pismo z urzędu. Sieć, o którą chodzi, to minimalna sieć zbierania i demontażu wymagana w art. 11 ust. 1 tej ustawy: co najmniej 3 stacje demontażu lub punkty zbierania na województwo (art. 11 i 11a ustawy, tekst jednolity: Dz.U. 2020 poz. 2056).
Z tego wynika prosty test dla firmy: jeśli w którymś województwie nie miałeś w danym roku pełnej sieci, trzeba sprawdzić, czy nie mieści się to w wyjątku opisanym niżej.
Z czego składa się opłata?
Opłata składa się z dwóch części. Pierwsza to stawka stała, której ustawowe maksimum wynosi 20 000 zł. Druga to składnik zmienny, zależny od liczby brakujących stacji i od liczby wprowadzonych pojazdów (art. 14 ust. 4 i 5 ustawy z dnia 20 stycznia 2005 r. o recyklingu pojazdów wycofanych z eksploatacji).
Kwoty z ustawy to maksima, a nie kwoty należne. Konkretną wysokość stawki stałej i stawki zmiennej określa rozporządzenie wydane na podstawie art. 14 ust. 6 tej ustawy. Dlatego przed wyliczeniem warto sprawdzić w aktualnym rozporządzeniu, jakie stawki obowiązują za dany rok.
| Element | Co mówi przepis | Podstawa |
|---|---|---|
| Kto płaci | wprowadzający pojazd, który nie zapewnił sieci w roku kalendarzowym | art. 14 ust. 1 |
| Jak płaci | sam oblicza i uiszcza, bez wezwania | art. 14 ust. 1 |
| Stawka stała | ustawowe maksimum 20 000 zł | art. 14 ust. 4 i 5 |
| Składnik zmienny | zależy od liczby brakujących stacji i liczby wprowadzonych pojazdów | art. 14 ust. 4 i 5 |
| Zwolnienie | brak sieci przez okres nie dłuższy niż 21 dni w roku kalendarzowym | art. 14 ust. 2 |
| Termin wpłaty | do 31 marca roku następującego po roku, którego opłata dotyczy | art. 16 ust. 2 |
Wszystkie przepisy z tabeli pochodzą z ustawy z dnia 20 stycznia 2005 r. o recyklingu pojazdów wycofanych z eksploatacji (tekst jednolity: Dz.U. 2020 poz. 2056).
Kiedy opłata nie powstaje?
Wprowadzający pojazd jest zwolniony z opłaty, jeżeli nie zapewnił sieci przez okres nie dłuższy niż 21 dni w ciągu roku kalendarzowego (art. 14 ust. 2 ustawy z dnia 20 stycznia 2005 r. o recyklingu pojazdów wycofanych z eksploatacji). Zwolnienie dotyczy więc krótkiej przerwy, a nie braku sieci jako takiego. Gdy przerwa była dłuższa, wyjątek nie działa i opłata powstaje na zasadach ogólnych.
Jeżeli sieci brakowało w kilku odstępach w ciągu roku, warto sprawdzić w tekście art. 14 ust. 2 w ISAP, jak liczyć łączny okres, zanim uznasz, że mieścisz się w limicie.
Do kiedy i gdzie wpłacić opłatę?
Opłatę wpłaca się na rachunek bankowy Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej do 31 marca roku następującego po roku, którego opłata dotyczy (art. 16 ust. 2 ustawy z dnia 20 stycznia 2005 r. o recyklingu pojazdów wycofanych z eksploatacji). Za rok kalendarzowy 2026 termin upływa więc 31 marca 2027 r.
Wysokość należnej opłaty trafia też do rocznego sprawozdania wprowadzającego pojazdy. Według art. 73 ust. 2 pkt 4 ustawy o odpadach sprawozdanie obejmuje liczbę pojazdów wprowadzonych rocznie na terytorium kraju, liczbę dni braku kolejnych stacji demontażu lub punktów zbierania pojazdów oraz wysokość należną za brak sieci zbierania pojazdów. Te trzy dane warto więc zebrać w jednym miejscu już w trakcie roku.
Przykład z liczeniem dni
Importer wprowadza pojazdy w całym roku, a w jednym z województw jego sieć zbierania nie działała przez kilka dni, wyraźnie krócej niż 21 dni w roku. Zgodnie z art. 14 ust. 2 jest zwolniony z opłaty. Jest to wniosek z przepisu zastosowanego do przykładu, a nie rozstrzygnięcie konkretnej sprawy.
Gdyby przerwa przekroczyła 21 dni, zwolnienie nie działa. Importer ma wtedy obowiązek z art. 14 ust. 1: samodzielnie obliczyć opłatę, uwzględniając brakujące stacje i liczbę wprowadzonych pojazdów, i wpłacić ją do NFOŚiGW do 31 marca kolejnego roku.
Co zrobić krok po kroku?
1. Ustal dla każdego województwa, czy w roku miałeś co najmniej 3 stacje demontażu lub punkty zbierania.
2. Policz dni, w których sieci brakowało. Jeżeli nie więcej niż 21 w roku kalendarzowym, opłata nie powstaje (art. 14 ust. 2).
3. Jeżeli było ich więcej, sprawdź w rozporządzeniu wydanym na podstawie art. 14 ust. 6 stawki za dany rok i oblicz opłatę.
4. Wpłać opłatę na rachunek NFOŚiGW do 31 marca następnego roku (art. 16 ust. 2).
5. Wpisz liczbę pojazdów, liczbę dni braku stacji i wysokość opłaty do sprawozdania (art. 73 ust. 2 pkt 4 ustawy o odpadach).
Przy okazji warto uporządkować pozostałe obowiązki. Konsekwencje braku wpisu opisujemy w artykule o karze za brak rejestracji w BDO wprowadzającego pojazdy. Nieopłacona opłata roczna w BDO może skończyć się wykreśleniem z rejestru, co wyjaśnia tekst o braku opłaty rocznej BDO. Inną daniną dla wprowadzających wyroby jest opłata produktowa, o której piszemy w tekście o karze za brak opłaty produktowej. Jeśli wprowadzasz też wyroby objęte obowiązkiem dla tworzyw jednorazowych, zobacz sprawozdanie SUP, a przy doborze kodów w ewidencji pomoże poradnik o doborze kodu odpadu.
Stan prawny na: 2026-11-03
Jak możemy pomóc
Największy kłopot firm to ustalenie, czy brak sieci mieści się w wyjątku, i prawidłowe wpisanie danych do sprawozdania. Przygotowujemy i składamy sprawozdanie wprowadzającego pojazdy w cenie 790 zł netto, a w razie wątpliwości co do wyliczenia możesz skontaktować się z nami.
Podstawa prawna i źródła
- Ustawa o recyklingu pojazdów wycofanych z eksploatacji (tekst jednolity: Dz.U. 2020 poz. 2056)
- Ustawa o odpadach (tekst jednolity: Dz.U. 2026 poz. 1328)
Najczęściej zadawane pytania
Czy muszę czekać na wezwanie, żeby zapłacić opłatę za brak sieci?
Nie. Wprowadzający pojazd, który nie zapewnił sieci w roku kalendarzowym, jest obowiązany obliczyć i uiścić opłatę bez wezwania (art. 14 ust. 1 ustawy z dnia 20 stycznia 2005 r. o recyklingu pojazdów wycofanych z eksploatacji).
Czy krótki brak sieci zawsze oznacza opłatę?
Nie, jeśli brak sieci trwał nie dłużej niż 21 dni w ciągu roku kalendarzowego. Takiego wprowadzającego pojazd zwalnia z opłaty art. 14 ust. 2 ustawy z dnia 20 stycznia 2005 r. o recyklingu pojazdów wycofanych z eksploatacji.
Do kiedy i na jaki rachunek wpłacić opłatę za ubiegły rok?
Na rachunek bankowy Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej, do 31 marca roku następującego po roku, którego opłata dotyczy (art. 16 ust. 2 ustawy z dnia 20 stycznia 2005 r. o recyklingu pojazdów wycofanych z eksploatacji).
Czy opłata ma jedną, z góry znaną kwotę?
Nie. Składa się ze stawki stałej, której ustawowe maksimum to 20 000 zł, i składnika zmiennego zależnego od liczby brakujących stacji oraz liczby wprowadzonych pojazdów (art. 14 ust. 4 i 5 ustawy z dnia 20 stycznia 2005 r. o recyklingu pojazdów wycofanych z eksploatacji). Kwoty z ustawy są maksimami, a konkretne stawki określa rozporządzenie wydane na podstawie art. 14 ust. 6.
Masz pytania o rejestrację BDO lub aktualizację wpisu? Skontaktuj się z naszym ekspertem — bezpłatnie.
Sprawdź obowiązki BDO →











