Zepsuta paleta, której się pozbywasz, jest odpadem (art. 3 ust. 1 pkt 6 ustawy o odpadach), a ewidencję prowadzi jej posiadacz (art. 66 ust. 1). Karta ewidencji odpadów (KEO) jest prowadzona odrębnie dla każdego rodzaju (kodu) odpadu, a nie jako jedna karta dla całej firmy (art. 70 ust. 1 pkt 1-3 ustawy o odpadach).
Stan prawny na: 2026-11-02
Czym jest odpad w przepisach?
Odpadem jest każda substancja lub przedmiot, których posiadacz pozbywa się, zamierza się pozbyć albo do których pozbycia się jest obowiązany (art. 3 ust. 1 pkt 6 ustawy o odpadach). Uszkodzona paleta wrzucona do kontenera na odpady spełnia pierwszy człon tej definicji: jej posiadacz się jej pozbywa. Samo uszkodzenie niczego jeszcze nie przesądza. Ustawa nie zawiera kryterium wartości rynkowej, więc o tym, czy posiadacz „zamierza się pozbyć”, decyduje stan faktyczny. Paleta odłożona do naprawy i ponownego użycia to inna sytuacja niż paleta wyrzucona do kontenera.
Jaki to odpad: opakowanie, kod czy odpad niebezpieczny?
Opakowaniem jest wyrób wykonany z jakiegokolwiek materiału, przeznaczony do przechowywania, ochrony, przewozu, dostarczania lub prezentacji produktów (art. 3 ust. 1 ustawy z 13 czerwca 2013 r. o gospodarce opakowaniami i odpadami opakowaniowymi). Paleta używana do przewozu towarów odpowiada temu opisowi, ale to definicja wyrobu, a nie reguła ewidencji. Zasady ewidencji odpadu wynikają z ustawy o odpadach. Rozliczenia produktowe dotyczące opakowań opisujemy osobno w artykule o sprawozdaniu opakowaniowym BDO.
Odpady klasyfikuje się przez zaliczenie do grupy, podgrupy i rodzaju, a katalog odpadów określa rozporządzenie ministra właściwego do spraw klimatu (art. 4 ust. 1-3 ustawy o odpadach). Kod dla konkretnej palety dobierasz z tego katalogu, a wybór zależy od materiału palety i od tego, czym była zanieczyszczona. Praktyczne wskazówki znajdziesz w artykule jak dobrać kod odpadu.
Odpady niebezpieczne to odpady wykazujące co najmniej jedną właściwość niebezpieczną określoną w rozporządzeniu Komisji (UE) nr 1357/2014 i rozporządzeniu Rady (UE) 2017/997 (art. 3 ust. 4 i 4a ustawy o odpadach); wszystkie pozostałe są odpadami innymi niż niebezpieczne. Paleta nasączona na przykład olejem lub chemikaliami może więc wymagać innej klasyfikacji niż czysta. Zakazane jest zmienianie klasyfikacji odpadów niebezpiecznych na inne niż niebezpieczne przez rozcieńczanie lub mieszanie (art. 5 ustawy o odpadach). Posiadacz może uznać odpad niebezpieczny za inny niż niebezpieczny tylko wtedy, gdy wykaże, że nie ma on właściwości niebezpiecznych (art. 7 ust. 1). Ustawa nie określa w tym przepisie formy ani trybu takiego wykazania.
Kto prowadzi ewidencję i w jakiej formie?
Ewidencję odpadów, ilościową i jakościową, zgodnie z katalogiem odpadów, prowadzi na bieżąco posiadacz odpadów (art. 66 ust. 1 ustawy o odpadach). Ustawa nie określa stałego terminu, na przykład miesięcznego, wpisów do karty ewidencji odpadów, a dawny wymóg wpisu po zakończeniu miesiąca (art. 70 ust. 2) uchylono z dniem 1 stycznia 2020 r. Z tego wynika, że w firmie, która sama wrzuca paletę do kontenera na odpady, pytanie o ewidencję dotyczy przede wszystkim tej firmy.
Karta ewidencji odpadów jest prowadzona odrębnie dla każdego rodzaju (kodu) odpadów, a nie jako jedna zbiorcza karta dla całej działalności (art. 70 ust. 1 pkt 1-3 ustawy o odpadach, Dz.U. 2026 poz. 1328). Jeśli w firmie powstają odpady o różnych kodach, każdy kod ma własną kartę. Trzy szczególne warianty karty prowadzą wskazane wprost, wyspecjalizowane podmioty, a nie każdy posiadacz: wytwórca komunalnych osadów ściekowych, przedsiębiorca prowadzący zakład przetwarzania zużytego sprzętu elektrycznego i elektronicznego oraz przedsiębiorca prowadzący stację demontażu lub punkt zbierania pojazdów wycofanych z eksploatacji. Zwykłej palety te warianty nie dotyczą.
| Sytuacja | Ewidencja | Podstawa |
|---|---|---|
| Posiadacz odpadów objęty obowiązkiem ewidencji | KEO odrębnie dla każdego rodzaju (kodu) odpadu | art. 66 ust. 1 i art. 70 ust. 1 pkt 1-3 ustawy o odpadach |
| Wytwórca odpadów niebezpiecznych do 100 kg rocznie albo odpadów innych niż niebezpieczne i niekomunalnych do 5 ton rocznie | uproszczona ewidencja, tylko karta przekazania odpadów (KPO) | art. 71 pkt 1 lit. a-b ustawy o odpadach |
| Wytwórcy korzystający ze wspólnego lokalu, którzy przenieśli odpowiedzialność za odpady | podmiot, na który ją przeniesiono | art. 66 ust. 2 w zw. z art. 28 ust. 1 ustawy o odpadach |
| Sprzedawca lub pośrednik w obrocie odpadami niebędący ich posiadaczem | wyłącznie odpady niebezpieczne | art. 66 ust. 3 ustawy o odpadach |
Kiedy zasady wyglądają inaczej?
Ustawa przewiduje zwolnienia z ewidencji, między innymi dla wytwórców odpadów komunalnych oraz rodzajów i ilości odpadów wskazanych w rozporządzeniu (art. 66 ust. 4-5 ustawy o odpadach). Uproszczona ewidencja z art. 71 nie zwalnia z ewidencji, tylko upraszcza jej formę do samej KPO. Obejmuje też podmioty wykonujące wyłącznie usługę transportu odpadów oraz podmioty władające gruntem, na którym stosowane są komunalne osady ściekowe (art. 71 pkt 2 i 3, Dz.U. 2026 poz. 1328). Wytwórca objęty uproszczoną ewidencją nadal składa roczne sprawozdanie o odpadach na standardowych zasadach (art. 75 ust. 1); szczegóły opisuje artykuł o ewidencji odpadów i sprawozdaniu rocznym.
Przeniesienie ewidencji na inny podmiot dotyczy wyłącznie wytwórców korzystających ze wspólnego lokalu i wymaga umowy w formie pisemnej pod rygorem nieważności (art. 28 ust. 2 ustawy o odpadach). Nie jest to ogólna możliwość przerzucenia ewidencji na usługodawcę.
Gdy odpad powstaje przy świadczeniu usługi budowy, rozbiórki, remontu obiektów, czyszczenia zbiorników lub urządzeń, sprzątania, konserwacji albo napraw, jego wytwórcą jest podmiot świadczący usługę, chyba że umowa stanowi inaczej (art. 3 ust. 1 pkt 32 ustawy o odpadach). Dotyczy to na przykład palet pozostawionych po remoncie. Dalej: przedmiot spełniający warunki art. 10 (produkt uboczny) nie jest odpadem, a odpady poddane recyklingowi lub innemu odzyskowi mogą utracić status odpadu na warunkach art. 14.
Co zrobić teraz?
1. Ustal, czy pozbywasz się palety lub zamierzasz się jej pozbyć, oraz czy nie jest zanieczyszczona substancjami niebezpiecznymi.
2. Dobierz kod z katalogu odpadów.
3. Sprawdź, czy nie obejmuje Cię zwolnienie z ewidencji (art. 66 ust. 4-5) albo uproszczona ewidencja (art. 71).
4. Jeśli nie, załóż dla tego kodu kartę ewidencji odpadów i prowadź ją na bieżąco.
Przykład: firma wyrzuca uszkodzoną paletę do kontenera. Po ustaleniu kodu okazuje się, że wytwarza odpady inne niż niebezpieczne, niebędące komunalnymi, w ilości do 5 ton rocznie. Wystarczy wtedy uproszczona ewidencja oparta na KPO. Gdyby nie mieściła się w tej kategorii, musiałaby prowadzić KEO dla każdego kodu odpadów osobno.
Podstawa prawna i źródła
- Ustawa o odpadach (tekst jednolity: Dz.U. 2026 poz. 1328)
- Ustawa o gospodarce opakowaniami i odpadami opakowaniowymi (tekst jednolity: Dz.U. 2026 poz. 619)
Jak możemy pomóc
Pomagamy firmom uporządkować obowiązki w BDO. Jeśli Twoja firma wprowadza też do obrotu produkty jednorazowe z tworzyw sztucznych, możemy przygotować ich rozliczenie w ramach usługi Etap: SUP.
Najczęściej zadawane pytania
Czy każda uszkodzona paleta jest odpadem?
Nie przesądza o tym samo uszkodzenie. Odpadem jest przedmiot, którego posiadacz pozbywa się, zamierza się pozbyć albo do którego pozbycia się jest obowiązany (art. 3 ust. 1 pkt 6 ustawy o odpadach). Gdy firma odkłada paletę do naprawy, liczy się jej zamiar, a ocena zależy od stanu faktycznego.
Czy trzeba prowadzić jedną kartę ewidencji dla całej firmy?
Nie. Posiadacz odpadów prowadzi kartę ewidencji odpadów odrębnie dla każdego rodzaju (kodu) odpadów, a nie jedną zbiorczą kartę dla całej działalności (art. 70 ust. 1 pkt 1-3 ustawy o odpadach). Obowiązek dotyczy podmiotu objętego ewidencją, który nie korzysta z uproszczonej ewidencji z art. 71.
Kto prowadzi ewidencję, gdy kilka firm korzysta z jednego lokalu?
Jeśli wytwórcy odpadów korzystający ze wspólnego lokalu przenieśli odpowiedzialność za odpady na jednego z nich lub na wynajmującego lokal, ewidencję wytwarzanych odpadów prowadzi podmiot, na który ją przeniesiono (art. 66 ust. 2 w zw. z art. 28 ust. 1 ustawy o odpadach). Przeniesienie wymaga pisemnej umowy pod rygorem nieważności.
Masz pytania o rejestrację BDO lub aktualizację wpisu? Skontaktuj się z naszym ekspertem — bezpłatnie.
Sprawdź obowiązki BDO →











