KOBiZE i środowisko

Ile kosztuje opłata środowiskowa w Szczecinie?

Piotr Chudeuszekspert ds. BDO, KOBiZE i ISOAktualizacjaCzytanie4 minStan prawny na 5 listopada 2026

Ile kosztuje opłata środowiskowa w Szczecinie, zależy od danych firmy: podmiot korzystający ze środowiska sam ustala jej wysokość i wnosi ją na rachunek właściwego urzędu marszałkowskiego (art. 284 ust. 1 Prawa ochrony środowiska). Opłaty z tytułu danego rodzaju korzystania ze środowiska, której roczna wysokość nie przekracza 800 zł (także dokładnie 800 zł), nie wnosi się (art. 289 ust. 1 zdanie pierwsze POŚ).

Dlaczego nie ma jednej kwoty opłaty środowiskowej?

Według art. 284 ust. 1 ustawy z dnia 27 kwietnia 2001 r. – Prawo ochrony środowiska (POŚ) podmiot korzystający ze środowiska ustala we własnym zakresie wysokość należnej opłaty i wnosi ją na rachunek właściwego urzędu marszałkowskiego. Dzieje się to bez decyzji administracyjnej i bez wezwania organu (art. 284 ust. 1 POŚ). Wysokość opłaty zależy od rodzaju korzystania ze środowiska, np. wprowadzania gazów lub pyłów do powietrza (art. 273 ust. 1 pkt 1 POŚ), oraz od stawek obowiązujących w okresie korzystania ze środowiska (art. 285 ust. 1 POŚ).

Opłatę ustala się według stawek obowiązujących w okresie, w którym korzystanie ze środowiska miało miejsce (art. 285 ust. 1 POŚ). Stawka z dnia zapłaty nie ma więc znaczenia.

Za co płaci się opłatę i kiedy emisji nie obejmuje?

Wprowadzanie gazów lub pyłów do powietrza jest jedną z ustawowych kategorii opłat za korzystanie ze środowiska (art. 273 ust. 1 pkt 1 POŚ). Podmiot, który rozliczył emisje gazów cieplarnianych w unijnym systemie handlu uprawnieniami do emisji (EU ETS), nie płaci tej opłaty w zakresie emisji pokrytych uprawnieniami (art. 273 ust. 4 POŚ). Dzięki temu ta sama emisja nie jest obciążona podwójnie.

Wyłączenie dotyczy wyłącznie zakresu emisji faktycznie rozliczonego w EU ETS, a nie całej działalności podmiotu (art. 273 ust. 4 POŚ). Więcej o zasadach korzystania ze środowiska przeczytasz w artykule Korzystanie ze środowiska.

Od jakiego progu trzeba zapłacić?

Zgodnie z art. 289 ust. 1 zdanie pierwsze POŚ nie wnosi się opłat z tytułu tych rodzajów korzystania ze środowiska spośród wymienionych w art. 273 ust. 1, których roczna wysokość wnoszona na rachunek urzędu marszałkowskiego nie przekracza 800 zł. Próg odnosi się do opłaty z tytułu danego rodzaju korzystania, a opłata równa dokładnie 800 zł również nie jest wnoszona.

Jeśli np. opłata za emisje do powietrza (art. 273 ust. 1 pkt 1 POŚ) wyniesie 800 zł lub mniej, wpłata z tego tytułu nie jest wymagana (art. 289 ust. 1 zdanie pierwsze POŚ). Gdy roczna opłata za dany rodzaj korzystania przekracza 800 zł, podmiot wnosi ją na rachunek właściwego urzędu marszałkowskiego (art. 284 ust. 1 i art. 289 ust. 1 POŚ).

Piotr Chudeusz, ekspert ds. BDO, KOBiZE i ISO
Piotr Chudeusz — ekspert ds. BDO — KOBiZE i ISO

Jak obliczyć opłatę i skąd wziąć stawki?

Stawki ustalane są na trzech poziomach. Wynika to z art. 290 ust. 2 POŚ w związku z rozporządzeniem Rady Ministrów z dnia 22 grudnia 2017 r. w sprawie jednostkowych stawek opłat za korzystanie ze środowiska (Dz.U. 2017 poz. 2490) i corocznym obwieszczeniem ministra właściwego ds. klimatu (art. 291 ust. 2 POŚ).

PoziomAktRola
1art. 290–291 POŚmechanizm ustawowy: delegacja, indeksacja, termin ogłoszenia
2rozporządzenie Rady Ministrów, Dz.U. 2017 poz. 2490 (art. 290 ust. 2 POŚ)ramy stawek, obowiązujące od 1 stycznia 2018 r.
3coroczne obwieszczenie ministra ds. klimatu w Monitorze Polskim (art. 291 ust. 2 POŚ)konkretne liczbowe stawki na dany rok kalendarzowy

Art. 273 POŚ wskazuje kategorie opłat, a konkretne liczbowe stawki na dany rok podaje obwieszczenie ministra. Dla roku 2026 jest to obwieszczenie opublikowane w Monitorze Polskim z 2025 r. pod poz. 769 (art. 291 ust. 2 POŚ). Opłatę za dany rok liczy się według stawek z okresu korzystania (art. 285 ust. 1 POŚ), więc przed obliczeniem warto sprawdzić w Monitorze Polskim obwieszczenie właściwe dla roku korzystania.

Do kiedy wpłacić opłatę i złożyć wykaz?

Podmiot korzystający ze środowiska wnosi opłatę za dany rok kalendarzowy do dnia 31 marca następnego roku (art. 285 ust. 2 POŚ). Do tego samego terminu przedkłada marszałkowi województwa wykaz (art. 286 ust. 1 POŚ). Wpłata i wykaz mają więc jeden wspólny termin: 31 marca.

Termin ten jest inny niż termin rocznego sprawozdania w BDO, czyli 15 marca. Nie należy mylić tych dwóch obowiązków; o sprawozdaniach w BDO przeczytasz w artykule Sprawozdanie opakowaniowe BDO.

Co zrobić teraz?

1. Ustal, z jakich rodzajów korzystania ze środowiska korzysta firma, np. czy wprowadza gazy lub pyły do powietrza (art. 273 ust. 1 pkt 1 POŚ). Źródłem emisji może być np. agregat prądotwórczy.

2. Sprawdź, czy część emisji nie została rozliczona w EU ETS (art. 273 ust. 4 POŚ).

3. Policz opłatę osobno dla każdego rodzaju korzystania, według stawek z obwieszczenia ministra ds. klimatu na właściwy rok (art. 285 ust. 1 i art. 291 ust. 2 POŚ).

4. Jeśli wynik dla danego rodzaju korzystania przekracza 800 zł, wpłać go na rachunek właściwego urzędu marszałkowskiego do 31 marca następnego roku (art. 284 ust. 1, art. 285 ust. 2 i art. 289 ust. 1 POŚ).

W razie wątpliwości co do klasyfikacji rodzaju korzystania lub stawek warto zwrócić się do urzędu marszałkowskiego albo doradcy środowiskowego.

Źródło prawa: Prawo ochrony środowiska, tekst jednolity Dz.U. 2025 poz. 647.

Najczęściej zadawane pytania

Czy zwolnienie z opłaty do 800 zł zwalnia też ze złożenia wykazu?

Nie automatycznie. Próg 800 zł dotyczy wnoszenia opłaty (art. 289 ust. 1 zdanie pierwsze POŚ), a odrębny, niższy próg 100 zł dotyczy obowiązku sprawozdawczego (art. 289 ust. 1 zdanie drugie POŚ). Warto sprawdzić treść zdania drugiego art. 289 ust. 1 w tekście jednolitym POŚ (Dz.U. 2025 poz. 647), zanim uznasz, że wykazu składać nie trzeba.

Czy sejmik województwa może podwyższyć próg 800 zł?

Art. 289 ust. 2 POŚ stanowi: „Sejmik województwa może, w drodze aktu prawa miejscowego, uchwalić podwyższenie kwoty, o której mowa w ust. 1, jednak nie więcej niż do 50%.” Według interpretacji „kwota” to próg 800 zł ze zdania pierwszego ust. 1. Nie ustalono, czy dane województwo podjęło taką uchwałę, więc warto sprawdzić w urzędzie marszałkowskim lub w dzienniku urzędowym województwa, czy obowiązuje podwyższony próg.

Podstawa prawna i źródła

Piotr Chudeusz

Autor

Piotr Chudeusz

ekspert ds. BDO, KOBiZE i ISO. Prowadzi sprawy BDO firm od 2010 roku.

Piotr Chudeusz

Nie znalazłeś odpowiedzi?

Zapytaj eksperta

Piotr Chudeusz, ekspert ds. BDO, KOBiZE i ISO — odpowiemy na pytanie o Twoją firmę. pon–pt 8:00–16:00.

500 544 321
Zarejestruj firmęZadzwoń
PIOTR CHUDEUSZ GRUPA PC
NIP: 8942959681 · REGON: 021337743 · Numer BDO: 000501652
ul. Jedności Narodowej 42/44 lok. 1A, 50-258 Wrocław,

Od 2010 roku wspieramy przedsiębiorców w zakresie rejestracji BDO, ewidencji odpadów, KOBiZE oraz obowiązków środowiskowych.